domingo, 11 de mayo de 2014

TREBALLANT ELS TEMPS D'ESPERA

Una de les dificultats dels xiquets/etes amb  trastorn d'espectre autista és la comprensió del temps.
Tenen dificultat per entendre la quantitat de temps que han d'esperar per obtindre el que volen, la qual cosa els genera ansietat i pot derivar en problemes de conducta.

Per això és important  treballar els "temps d'espera".
La millor manera de treballar el "temps d'espera" és mitjançant suports visuals i entrenament.

El xiquet/eta ha de saber, perquè així ho ha après en diferents ocasions, que quan acabe un temps determinat (que ell pot controlar de manera visual) aconseguirà el que vol.
És molt important anticipar el que va ocórrer amb una sentència en la qual li explicarem que ha esperar, i  el que passarà quan acabe este temps d'espera.
La conseqüència d'esperar sempre serà positiva, és a dir, el xiquet/eta  ha de tenir interès i motivació en complir la sentència perquè la conseqüència li comporta un clar benefici o reforç; per exemple, quan s'acabe el temps d'espera tindrà una llepolia, un conte, un passeig, un objecte desitjat, ... depenent del xiquet/eta i de la situació triarem quin és el millor reforç.
El temps d'espera es treballarà en diferents situacions:
- Per evitar la impaciència que solen tenir quan volen alguna cosa.
- En situacions de la vida quotidiana que requereixen que hàgim d'esperar com: el metge, dentista, una cua en un supermercat, per agafar l'autobús, ...

-Quan acabem una activitat i abans de començar-ne un altra (de manera que tingam temps de preparar el material)
L'entrenament serà gradual, començarem amb molt poc temps i ho anirem augmentant.
Per a visualitzar el temps podem comptar amb diferents programaris que representen un interval de temps (que nosaltres marquem) a nivell visual i que pot avisar de la fi de l'interval amb avís acústic o no.
Nosaltres hem trobat diferents recursos:
-Per a android Visual Auditory Timer, una aplicació consistent en un cronòmetre visual que pot ajudar a la persona amb TEA a comprendre millor la durada d'una activitat concreta.
 
 
La trobem en dues versions en l'Android Market: Visual Auditory Timer és gratuïta però la seva durada està limitada a 3 minuts, mentres que Visual Auditory Timer Pro allarga els temps fins a una hora de durada amb un cost de 0,70 .
 
- Cronodroid, esta aplicació és molt senzilla d'utilitzar, marca intérvals des de  1 minut fins a 20 minuts i quan acaba el temps ho indica de manera sonora i a més apareixen els pictos : Bé!! Esperar s'acabat!!!. Gràcies a Elena E. Medina per informar-nos d'esta aplicació.
 
- TIC-TAC del Proyecto Azahar.
El Grup d'Autisme i Dificultats d'Aprenentatge de la Universitat de València en col · laboració amb la Fundació Orange ha desenvolupat una sèrie d'aplicacions per a telèfons mòbils i dispositius portàtils encaminats a ajudar les persones amb TEA a millorar la seva autonomia en diferents contextos fent ús de les noves tecnologies.
 
 
-Per a pc, hem trobat uns temporitzadors en diferents formats, podem treballar en línea o descarregar-los, però són arxius .exe, amb la qual cosa, igual en lliurex no funcionen molt be ( si teniu lliurex obriu-los amb el Wine). Ací vos deixe l'enllaç a dos temporitzadors que a mi m'han agradat i la página de descàrrega:
 
 
 

 
 Hi han diferents models de temporitzadors investigueu la página i espere que vos siga útil.

 

 
 

 













2 comentarios:

  1. Yo he usado la aplicación gratuita CronoDroid.
    Sencilla y bastante útil.
    Saludos.

    ResponderEliminar
  2. Hola Elena, me gusta mucho más la aplicación que tú nos recomiendas, con tu permiso voy a incluirla en la entrada pues la considero más útil y me encanta porque cuando acaba indica con pictos: ¡Bien! Esperar se acabó.
    Muchas gracias.

    ResponderEliminar